16 Haziran 2014 Pazartesi

Hoşgeldin Ekmeleddin !..

CHP ve MHP’nin çatı Cumhurbaşkanı adayı eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.

Bir görüşe göre; MHP ve CHP' nin çatı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu' nu seçmeleri, ortak adaylarının aslında dolaylı da olsa Erdoğan olduğu anlamına geliyor.. Halka, Ekmeleddin İhsanoğlu' nun kim olduğunu anlatana kadar, Erdoğan çoktan Üsküdar' ı geçer. Amacın, aynı kanattan birini çıkarıp RTE'nin oyunu bölmek olduğu ve CHP' nin, Erdoğan olmasın da kim olursa olsun gibi bir yaklaşım sergilediği görülüyor ama bundan CHP' nin ne kazanacağı merak konusu.

MHP' de Murat Başesgioğlu ve CHP' de Yılmaz Büyükerşen isimleri telaffuz edilirken ve bu isimler partileri yönünden güçlü adaylar da olduğu halde ne oldu da hiç beklenmedik birisi son bir hafta içinde öne çıkıp çatı adayı oldu?   

Kimdir bu Ekmeleddin İhsanoğlu ve neden her iki parti tarafından ortak aday olarak seçilmiştir ?

Ekmeleddin İhsanoğlu, 1943 yılında Kahire'de doğdu. Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984'te profesör oldu. Bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri mevcuttur.

1 Ocak 2005'ten bu yana İKÖ başkanlığını sürdürür. Örgütün, seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini taşır; evli ve 3 çocuk babasıdır.

Peki neden aday olarak seçilmiştir ?

Ekmeleddin İhsanoğlu' nun eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri olduğunu söylemiştik. Yani; ABD'nin, Suudi Arabistan başta olmak üzere şu an itibariyle de Mısır darbesini savunarak yanında yer alan, IŞİD'i büyük bir tehlike ve Müslümanlık dışı bir örgütlenme olarak değerlendiren bir kurumun açıkça destekleyeceği bir isim olduğu  söylenebilir.

Hatırlayacak olursak, Mısır darbesi sürecinde, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Başbakan Erdoğan arasında sert tartışmalar yaşanmış, İhsanoğlu, AKP politikalarının en acil şekilde (radikal) İslamcı hareketler olarak değerlendirilebilecek oluşumları desteklemeyi bırakmasını ve demokrasiden yana olan Müslüman ülkelerle ittifak içerisine girilmesini istemişti. Hatta Mısır darbesinin kendisinin haklılığını ortaya çıkardığını söylemesi, başta Erdoğan olmak üzere AKP kurmayları tarafından da sert bir şekilde eleştirilmişti.

Toparlayacak olursak, Ekmeleddin İhsanoğlu, aylardır üzerinde tartışılan çatı aday özelliklerini bünyesinde barındıran bir şahsiyete sahip. Demokrat/laik bir kişilik olmasının yanısıra, hem Arap hem de Türk -İslam sentezini aynı anda savunan bir duruşu var.

Bu değerlere, ABD' nin ve Neoconlar' ın onayı da eklendiğinde neden Ekmeleddin İhsanoğlu isminin seçildiği daha iyi anlaşılacaktır. MHP ve Devlet Bahçeli tarafından da yadsınamayacak olan bu değerler sebebiyle iki parti arasında ortak bir payda çıkması doğaldır. Üstelik her iki genel başkanın da koltuk kaygısı gütmesi sebebiyle Başesgioğlu ve Büyükerşen isimlerinin çizilmiş olması da kendi menfaatleri icabıdır.

Bunun dışında Ekmeleddin İhsanoğlu, bir anlamda Başbakan Erdoğan ile aynı kaynaktan beslenmesi sebebiyle, Erdoğan'ın alışılagelmiş seçim politikasını ve "bu asker, bu darbeci, bu Atatürk ismini kullananlardan, bu Müslüman değil, bu İslam karşıtı, bu ne anlar, bu kim ki ?" gibi ezberlerini de bozacak olan tek isim olarak kabul edildiğinden tahminlerin ötesinde hararetli bir seçim olma ihtimali de söz konusu olabilir.